De ce este important sa alegi cea mai buna canapea extensibila? O canapea extensibila este mai mult decat o simpla canapea. Canapeaua extensibila trebuie sa indeplineasca functiile unei canapele obisnuite si in plus trebuie sa aibe si atributiile unui pat.
Alegerea unei canapele extensibila este un proces important pentru ca iti va influenta pentru mult timp confortul, spatiul cat si aspectul estetic al casei tale. Este esential sa dedici timp acestui subiect, sa te documentezi si in final sa alegi cea mai buna canapea extensibila.
Pe langa aspectul estetic al casei care poate fi imbunatatit considerabil prin alegerea unei canapele extensibila potrivita, cel mai important motiv este starea ta de bine. Gandeste-te! In canapea iti vei petrece o buna bucata de timp. Fie ca vei sta in ea sa te uiti la televizor, sa citesti o carte, sa iti bei cafeaua, sa te joci cu copilul tau sau chiar sa dormi, ea este o piesa de mobilier des utilizata de tine, familia ta si chiar de invitatii tai.
Faptul ca este o canapea 2 in 1 este un avantaj extraordinar, dar in acelasi timp te responsabilizeaza sa te documentezi serios pentru a alege o canapea extensibila buna si de calitate. Canapeaua extensibila este solutia perfecta pentru solutionarea problemei camera de zi/ spatiu de dormit. O canapea extensibila buna o poti utiliza pentru a acoperi nevoile obisnuite de pe timpul zilei (citesti, te uiti la televizor, te joci cu copilul, etc) dar si atunci cand ai nevoie de un pat in plus. Este solutia perfecta pentru a rezolva problema dormitului, dar nu ai spatiu unde sa amplasezi un pat.
Daca alegi o canapea extensibila buna ai rezolvat din start mai multe aspecte: confort in petrecerea timpulu liber (urmaresti un film la televizor, te joci cu copilul etc), ai un pat in plus in caz de nevoie si ocupa putin spatiu.
Cum alegi cea mai buna canapea extensibila
O canapea extensibila este indispensabila pentru orice casa. Avantajele ei nu pot fi contestata, fiind solutia optima pentru a rezolva problema camera zi/spatiu de dormit/ dimensiuni casa. Insa, pentru a te bucura de alegere ta si de avantajele unei canapele extensibila, trebuie sa tii cont de cateva criterii pentru a te asigura ca alegi cea mai buna canapea extensibila.
Dimensiunile canapelei
Este foarte important acest criteriu daca vrei sa alegi cea mai buna canapea extensibila. Cand vorbim despre dimensiuni trebuie sa luam in considerare doua aspecte:
- Dimensiunile camerei in care este amplasata canapeaua extensibila. Inainte sa te gandesti la dimensiunile canapelei trebuie sa masori locul in care va fi amplasata canapeaua si sa vezi dimensiunile camerei. Trebuie sa alegi o canapea care nu va avea dimensiuni mai mari fata de locul unde va fi amplasata si iti va permite sa ai si suficient spatiu de manevra in camera.
- Dimensiunile canapelei extensibila. Cand vorbim despre dimensiunile canapelei trebuie sa ai in vedere nevoile tale, cum ar fi: numarul de locuri, dimensiunile la care ajunge dupa extensie, canapea extensibila pentru copii, etc. In functie de ceea ce ai nevoie iti alegi cea mai buna canapea extensibila pentru tine. Cele mai des intalnite canapele extensibile sunt cele pentru 2 si 3 persoane. De asemenea, pentru situatiile in care o utilizezi pe post de pat, trebuie sa te intereseze si dimensiunea dupa extensie (180 cm, 200 cm, etc).
Forma canapelei
De cele mai multe ori forma canapelei este aleasa in functie de gusturile fiecaruia si mai putin pe motiv de confort. In functie de forma, canapelele se impart in 4 categorii principale, insa sunt si situatii in care o categorie imprumuta elemente de la o alta categorie pentru un aspect diferit.
- Canapele modulare – principalul avantaj al acestor canapele este faptul ca sunt usor de integrat intr-o zona, fiind destul de versatile, usor de combinat si mutat.
- Canapele rectangurare – principalul avantaj al acestor canapele este ca se potrivesc foarte usor la orice stil doresti sa il abordezi, sunt usor de integrat in estetica aleasa si destul de accesibile financiar.
- Canapele stil engezesc – incadrata la stilul clasic, canapeaua in stil englezesc se evidentiaza prin arcuirea cotierelor si a spatarului si prin picioarele de lemn. Canapeaua in stil englezesc necesita si un stil special gandit al camerei in care este amplasata, fiind mai dificil de incadrat in peisajul casei tale.
- Canapele stil frantuzesc – ca si canapeaua in stil englezesc, si canapeau si in stil frantuzesc necesita un studiu aprofundat al esteticii casei in care este amplasata, ambele modele fiind considerate “de lux”. Canapeaua in stil frantuzesc se defineste printr-o parte proeminenta a spatarului (canapea ‘cocoasa de camila’, cu una sau doua proeminente).
- Coltarele sau canapelele sectionale – cele mai des intalnite sunt in forma de L sau de U si, deoarece ofera un numar mai mare de locuri si sunt potrivite ca piesa centrala a unei amenajari.
Cadrul canapelei
Materialele utilizate in constructia cadrului canapelei sunt printre elementele cheie ale unei canapele, deoarece in functie de matarialele utilizate in constructia cadrulul depinde longevitatea canapelei. In general, canapelele de calitate contin preponderent materiale precum lemnul si fierul si mai putin placi din pal.
Lemnul si fierul rezista mai bine in timp si suporta mai bine greutati fara se se deformeze. Insa, daca analizam in termen de bani, canapelele care au in proportii mai mari cadrul din placi de pal sunt la preturi mai mici.
In general, este bine sa nu faci compromis asupra calitatii cadrului canapelei pentru ca asta inseamna un confort mai scazut si pe termen lung o cheltuiala mai mare.
Sistemul de extensie
Nu cred ca se poate face un top al sistemelor de extensie si sa spunem care sunt mai bune si care mai putin bune. In general, daca se alege o canapea extensibila de calitate, cu cadrul construit din materiale rezistente (lemn, fier, etc) si sitemul de extensie este unul eficient si care rezista in timp. In functie de modul in care se extind, se deosebesc cateva sisteme, cum ar fi:
- Sistemul extensibil relaxa – simplu de utilizat, practic si comod. Sezutul canapelei culiseaza spre fata iar in spatiul creat se rabateaza spatarul formand astfel un loc de dormit.
- Sistem extensibil cu cadrul metalic si bride elastice – acest sistem este foarte practic pentru modelele de canapele care se doresc a fi amplasate in spatii mai restranse, folosirea sistemului de dormit se face in fata canapelei, astfel poate fi folosita ca si pat de mijloc.
- Sistem extensibil cu cadru metalic tip “lift” – acest sistem este foarte intalnit la modelele de coltare extensibile care au spatiu de depozitare a lenjeriei.
- Sistem extensibil tip “Nova” – permite transformarea canapelei intr-un veritabil pat dublu si este recomandat pentru extensia zilnica a canapelei.
Tipul de sezut
Si materialele utilizate la fabricarea si constructia sezutului sunt foarte importate si influenteaza longevitatea si gradul de confort al canapelei. In functie de sitemul de constructie si materialele utilizate la fabricarea sezutului se deosebesc 3 categorii, precum: sistem de arcuri, sistem cu perne si sezut din bureti si sistem cu perne si sezut din spuma memory foam.
Cele mai intalnite canapele sunt cele cu cu arcuri datorita unui raport bun calitate-pret, dar si cele cu perne si sezut din bureti. Canapelele cu perne si sezut din spuma memory foam sunt considerate mai confortabile si asta pentru ca iau forma corpului si reduc punctele de presine din corp.
Umplutura pernelor
Cand alegi cea mai buna canapea extensibila trebuie sa te uiti si la materialele utilizate in umplerea pernelor sezutului. Exista doua tipuri de umpluturi: cea cu puf natural si cea artificiala.
Umplutura cu puf natural este o varianta mai costisitoare, intrand in categoria de lux, insa ofera un grad ridicat de confort. Umplutura artificiala este cea mai raspandita varianta, si ofera fermitate pernelor, indiferent de presiunea la care au fost supuse. Principalul avantaj al pernelor cu umplutura artificiala este pretul scazut.
Materialul exterior
Pe langa considerentele personale, in alegerea materialelor trebuie luate in considerare si cateva aspecte legate de gradul de curatare al materialului, rezistenta la frecare, etc.
Daca vrei sa alegi cea mai buna canapea extensibila trebuie sa stii cateva aspecte legate de cele mai utilizate materiale in imbracarea canapelelor.
- Bumbacul si inul – aceste materiale sunt placute la atingere insa se curata greu.
- Materiale sintetice – sunt usor de curatat si au preturi mai mici comparativ cu celelalte. Cele mai utilizate materiale sintetice sunt cele acrilice si cele pe baza de microfibre.
- Pielea naturala – material elegant, usor de curatat, rezista bine in timp insa are preturi ridicate. De asemenea, in sezonul foarte calduros acest material nu este foarte confortabil (poate favoriza transpiratia in contactul direct cu pielea).
De asemenea, pe langa elementele ce tin de calitatea materialului din care este confectionata canapeaua, trebuie sa mai ai in vedere si elementele ce tin de estetica (culoare, imprimeu, etc). Culoarile canapelei trebuie alese in functie de preferinte personale in primul rand, dar si in functie cu stilul camerei in care va fi amplasata. Canapeaua trebuie sa fie in armonie cu mobilierul, draperiile si covorul din camera respectiva.
Spatiul depozitare
Nu este un criteriu eliminatoriu, dar daca vrei sa alegi cea mai buna canapea extensibila trebuie sa te gandesti sa aibe si un spatiu de depozitare minim. In functie de model, spatiu de depozitat alocat pernelor, pilotelor sau paturilor difera. Acum in functie si nevoile personale si daca tu consideri ca ai nevoie de un spatiu mai mare, alegi canapeaua potrivita pentru tine.
Pretul canapelei
In primul rand trebuie sa iti stabilesti un buget in care sa te incadrezi supa care sa te orientezi catre un model. Trebuie sa ai in vedere ca in functie de pret iti vei alege calitatea canapelei si a materialelor utilizate in fabricarea ei. Cu cat pretul este mai mic cu atat tehnologia utilizata, materialele folosite (cadru, perne, etc) sunt mai rudimentare iar calitatea canapelei scade.
Garantie de la producator
Garantia este estentiala daca vrei sa alegi cea mai buna canapea extensibila. Garatia minima pentru un astfel de produs este de 24 luni. Cu cat garantia este mai mare cu atat este mai sigura alegerea ta.